Isnin, 2 Julai 2012

IKAN KUKUS ALA TEOCHEW

Assalamualaikum w.b.t

resepi!! resepi!! resepi!!

sape nk???

hehehehehe...

bosan2 waktu mcm ni baik sy update blog jer...
ada resepi nk dshare kpd kalian...
hohohoho
>.<

tajuk lauk ni ialah

''IKAN KUKUS ALA TEOCHEOW''

tkumat kamit mulutku myebut
''TE...O..CHE...OWW!!''
=="

hehehehehehe,,,,

nk tgok camner rupa lauk tu???
ok....
tapiiii...
maaf la ye gmbr ni sy amik dari google...
huhuhu...



okkkk... mulakn ngan bahan2 nye....
*sabar2 ye salin nota tu... hehehehe...

BAHAN2:

  • 1 ekor ikan (Siakap atau bawal Putih)
  • 50gm sawi masin, direndam dan dihiris.
  • 3cm halia, dihiris
  • 2 biji jeruk plum / asam boi
  • 1 tomato, dipotong empat
  • 2 cendawan shitake, dihiris
  • 1/4 cawan air
  • 1/2 sudu teh gula
  • daun ketumbar dan cili merah untuk hiasan ( kalu perlu je..)
CARA MEMASAK:
  1. Taburkan garam dan jeruk asam boi di atas ikan.
  1. Letakkan ikan di atas pinggan dan taburkan kesemua bahan2 diatas dan sekeliling ikan.
  1. Kukuskan ikan selama 10 minit atau sampai masak.
  1. Hiaskan dengan daun ketumbar, cili merah dan hidangkan.

SELAMAT MENCUBA^________^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan