Ahad, 1 Julai 2012

AYAM PONGTEH

Assalamualaikum w.b.t
Salam 1Malaysia buat semua..
huhuhu...

ookkkk..
hari ni ada 5 resepi yg tggl lg utk dshare...
antara2 resepi tu,
hari ni sy sharekn resepi yg btajuk

''AYAM PONGTEH''

*maaf curi gmbr ni dari google...huhuhu...
yg pasti gmbr ni agak serupa jgk ngan apa yg sy tgok tu.. hihih..

tau kamu??
bunyi nama ni mmg nmpk mcm pelik sikit..
huhuhuhu..
nk tau kenapa sy rasa pelik???
tapi...........
sy xble la nk ceritakn pasal apa sy rasa pelik..
so xpyh la nk tau..
kihkihkih >.<

okkkk...
skg kita mulakan ngan bahan2 nye..
*maafkn sy ye kalu bnyk mulut ni... hehehehe..
nmpk xsabar2 nk try resepi ni..
huhu..

BAHAN2
  • 800gm ayam, dipotong kecil
  • 5 biji kentang
  • 10 cendawan shitake
  • 15 ulas bawang merah
  • 10 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar tauchu
  • kicap hitam secukup rasa
  • gula merah secukup rasa
  • salt secukup rasa
  • 4 cawan air
  • 3 sudu besar minyak masak
CARA MEMASAK:
  1. Tumbukkan bawang merah, bawang putih dan tauchu.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk sampai naik bau.
  3. Masukkan daging ayam.
  4. Gaul sehingga ayam kecut dan masukkan semua bahan2. Kemudian, masak sehingga biji kentang empuk..

haaah, cara memasak ni nmpk mcm senang je...
kalau la sy dpt memasak lauk ni satu hari..
Insya-Allah...
^_______^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan